Seks Een Psychedelische ervaring?

Kan de ervaring van seks lijken op een psychedelische trip? Het lijkt misschien onwaarschijnlijk maar er zijn mogelijkheden waarop je (self) pleasure overeenkomsten kan hebben met een trip, en dat zonder drugs. In deze blog vertel ik hoe dat werkt. In de Basics workshop Seks als Psychedelische ervaring leer je een aantal praktische tools om van je seks een spirituele, extatische ervaring te kunnen maken. 

 

Psychedelica zoals LSD, DMT en psilocybine in paddo’s of truffels staan bekend om hun spirituele werking: we gaan de wereld op een andere manier bekijken waarbij we ons meer verbonden voelen met het grotere geheel. Dat geeft vaak een ontzagwekkend, overweldigend en magisch gevoel. Het maakt het een ervaring die veel impact heeft en voor langere tijd beklijft, vaak met inzichten die voelen als levenslessen die we meenemen.

Dit soort mystieke ervaringen zijn ook mogelijk door gebruik te maken van onze eigen blije lichaamsstoffen zoals dopamine, endorfine en oxitocine. Deze stofjes komen onder andere vrij tijdens sporten (dopamine) en knuffelen (oxitocine). Meestal voelen sporten en knuffelen niet als een magische, spirituele ervaring (ook al is dit wel mogelijk onder de juiste omstandigheden). Bij seks kan dit mystieke gevoel gemakkelijker optreden omdat het vaak een combinatie is van de verschillende stofjes en het creëren van betekenis, sfeer en verbinding; onderdelen die ook bij een psychedelische truffeltrip belangrijk zijn.

Met psychedelica en/of een sekstrip vergroten we ons bewustzijn en kunnen we extase ervaren. Dat klinkt heel mooi en is het ook, maar er zijn ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om het een leuke ervaring te maken. Hier staan de tips voor een ‘sekstrip’ op een rij en welke in meer detail aan bod komen in de online cursus Basics Seks als Psychedelische Ervaring: 

Set & Setting: 
Net als bij psychedelica is de set en setting erg belangrijk voor een mooie seksuele trip. Met setting wordt de omgeving bedoeld; de ruimte waar je de trip gaat doen is bepalend voor de ervaring van de trip. Ook de mensen, dieren of planten die aanwezig zijn, zijn van invloed. Ga dus op onderzoek uit wat jou een fijn gevoel geeft en richt je omgeving daarmee in. Neem een object dichtbij je waarvan je weet dat het je helpt om te gronden. Met de set wordt je mindset bedoeld; hoe je je voelt op het moment voor de trip, je gedachten, wat je gegeten hebt en met welke intentie je de trip wilt ingaan. Ook bij een seksuele trip zijn deze bepalend voor de ervaring en door ze voor te bereiden leg je een voedingsbodem voor een fijne trip. Tools om dat voorbereiden te doen krijg je in de online cursus Seks als Psychedelische ervaring. 

Vergroot je extatische bewustzijn:
Extase zou je kunnen omschrijven als een staat van euforische, gelukkige gevoelens, het voelen van liefde, besef van je eigen zijn en een gevoel van verbinding met andere mensen, dieren, wezens en het universum. Om zo’n extatische ervaring te kunnen hebben is het nodig om je eerst open te stellen voor de mogelijkheid van zo’n ervaring. Je mag best sceptisch zijn maar vooral ook nieuwsgierig en bereid om te ontdekken. Vervolgens kunnen we ons bewustzijn voor extatische ervaringen vergroten door onze zintuigen wakker te maken. Eén van de dingen die psychedelica doen is dat ze je de omgeving anders laten ervaren. Je perceptie van je zintuigen is letterlijk anders dan normaal en je zenuwstelsel is in staat om heel veel nieuwe verbindingen te maken. Je ziet, hoort, ruikt, voelt de dingen anders en je verwerkt de signalen anders in je brein. Ook bij een seksuele trip is dit mogelijk, ook bij dit soort seksuele ervaringen is er verhoogde activiteit in delen van het brein die normaal minder worden aangesproken en zijn de gebieden van probleemoplossend denken minder actief dan normaal. Je bent gevoeliger voor sensitieve, zintuigelijke ervaringen en creativiteit en aan de andere kant minder gevoelig voor het oplossen van praktische zaken zoals koffie zetten, en een gestructureerd verslag typen. Omdat we bij een seksuele trip geen middelen gebruiken om je versneld in deze staat te brengen, kunnen we oefeningen doen om ons zogenoemde extatisch bewustzijn te vergroten. Dit doen we onder andere in de online cursus in vier sessies over Seks als Psychedelische Ervaring.

Verbinden met spiritualiteit en ritueel:
Om tijdens een trip een spirituele ervaring te hebben kan het helpen om voordat je de trip begint al te verbinden met iets dat groter is dan jezelf. Dit kan iets zijn wat bij jou past zoals bijvoorbeeld de natuur, religie, de verbinding met voorouders, de maan, edelstenen, poëzie, astrologie, orakel of tarot kaarten of dierenkaarten, of het principe van vraag en aanbod. En zo zijn er nog tal van dingen die kunnen verbinden met een groter geheel dan jij als individu met jezelf. Ook een ritueel kan helpen om jezelf meer open te stellen voor een spirituele ervaring tijdens een trip. In een ritueel doen we handelingen heel bewust en geven we betekenis aan die handelingen. Een voorbeeld van een ritueel is het branden van een kaars ter nagedachtenis aan iets of iemand. Echter is het branden van kaarsen op een taart en het zingen van happy birthday ook een ritueel, niet enkel het branden van de kaars maar ook de manier waarop zijn van belang voor een ritueel. Een ritueel voor een trip is prettig om rustgevend en aardend te maken. Om je over te kunnen geven aan een psychedelische ervaring is het belangrijk dat je eerst een gevoel van veiligheid en verbinding met jezelf voelt. Een ritueel kan daar bij helpen.

Overgave:
Als je je voorbereid hebt en begint aan de trip, is overgave aan wat komt in het moment van belang. De trip te krampachtig willen controleren en sturen leidt er eerder toe dat je geest de werkzame stoffen onderdrukt en de ervaring minder indrukwekkend zal zijn of minder fijn. Overgave betekent niet dat je alles over je heen moet laten komen wat er maar gebeurt. Je hebt de vrijheid en keuze om dingen binnen te laten die je een fijn gevoel geven en dingen die je minder prettig laten voelen te veranderen. Heb je last van onprettig licht of een vaas met bloemen, verander het. Sommige dingen kun je niet veranderen, maar je kan wel kiezen om naar andere dingen te kijken, te luisteren en te voelen. Volg het plezierige, follow the pleasure!

 

Heb je vragen over een seksuele trip of wil je leren hoe? Misschien is de online basics cursus Seks als Psychedelische ervaring iets voor jou. Hierin krijg je praktische tools om je seks tot psychedelische ervaring te maken. Stuur me een bericht. 

 

0 Comments